Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.28

Az összekapcsolt hálózatoké a jövő

 

A hatékonyabb közlekedést megcélzó tervek szerint össze kell kapcsolni Európa közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési hálózatait, meg kell szüntetni az importolajtól való függőséget és csökkenteni kell az üvegházhatású gázokat.

Az új európai közlekedési terv célja, hogy előmozdítsa a mobilitást és tovább integrálja az EU közlekedési hálózatait, egyúttal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és a kőolajimporttól való uniós függőséget.
A tervben foglalt intézkedések nagyszabású infrastrukturális beruházások végrehajtására ösztönöznek és a teherszállítás, valamint a személyszállítás módosítását célozzák meg - mindez növelheti a gazdaság versenyképességét és munkahelyeket teremthet.
 
A 2050-re megvalósítandó célkitűzéseket tartalmazó terv a városon belüli és a városok közötti utazásra, valamint a nagy távolságra történő szállításra összpontosít. A terv az alábbi intézkedésekre szólít fel:
  • szűnjön meg a benzinüzemű gépkocsik városon belüli forgalma
  • a városok között lebonyolított, 300 km feletti közúti személy- és áruszállítás fele vasúti vagy vízi közlekedési eszközzel történjen
  • a légitársaságok 40%-ra növeljék az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó, fenntartható tüzelőanyagok használatának arányát
  • 40%-kal csökkenjen a hajózásból eredő széndioxid-kibocsátás
E célkitűzések teljesülése hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU 2050-re valamennyi szállítási módot tekintve 60%-kal csökkentheti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
Jobb összeköttetések
A közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési módok összekapcsolása növelné az uniós közlekedési hálózat hatékonyságát és megkönnyítené az utazást és az áruszállítást.
A terv szerint 2020-ra ki kell alakítani egy európai információs, forgalomirányítási és viteldíj-fizetési rendszert a személy- és áruszállításra vonatkozóan. 2050-re valamennyi főbb reptéri csomópontnak (lehetőleg) rendelkeznie kell nagy sebességű összeköttetéssel a vasúthálózat felé. Valamennyi jelentősebb tengeri kikötőt össze kell kapcsolni a vasúti árufuvarozási rendszerrel és - lehetőség szerint - a belvízi utak rendszerével.
Az EU ezzel egyidejűleg a "felhasználó fizet" és a "szennyező fizet" elvét kiterjeszti a közlekedési infrastruktúra finanszírozására.
További intézkedések:
  • új motortechnológiák, illetve üzemanyagkezelési és forgalomirányítási rendszerek bevezetésének ösztönzése
  • a nemzeti légiforgalom-irányítási rendszerek kezelésének koordinálása 2020-ra az "egységes európai égbolt " program segítségével, és a programnak a Európai Közös Légtér 58 országára történő kiterjesztése
  • intelligens közlekedésirányítási rendszerek telepítése
  • annak biztosítása, hogy a közúti sérülések száma 2020-ra a jelenleginek a felére és a közúti baleseti halálozás 2050-re nullára csökkenjen
A közlekedés alapvető szerepet játszik a gazdaságban és a növekedésben, valamint meghatározza életünk minőségét. Az ágazat közvetlenül 10 millió embert foglalkoztat és az EU bruttó hazai termékének kb. 5%-át állítja elő. A háztartások költségvetésükből átlagosan 13%-ot költenek a közlekedésre.
 
ec.europa.eu