Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.05.03

Jogszabálycsomag az egységes európai égboltról

Kép A közlekedési miniszterek megerősítették a széleskörű légi közlekedési csomagról létrejött megállapodást, miután azt az Európai Parlament is megszavazta. A csomag, megerősíti az egységes európai égbolt kezdeményezést, megteremti az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség felelősségét a légi közlekedési lánc valamennyi biztonsági eleméért és ösztönzi új technológiák alkalmazását. Együttesen ezek az intézkedések biztonságosabbá, környezetbarátabbá és költséghatékonyabbá teszik a repülőutakat. A számítások szerint ez évente körülbelül négy milliárd eurós megtakarítást jelent majd a légitársaságok számára. Emellett az ATM főterv a légiforgalmi szolgáltatás technológiai innovációjában vezető szerepet biztosít az európai gyártóipar számára, ami kiváló teljesítményű európai infrastruktúrát garantál és a globális piacokon versenyelőnyhöz juttatja a gyártókat.
A Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Antonio Tajani azt mondta: „Európának olyan légiforgalmi szolgáltatási rendszerre van szüksége, amely képes megbirkózni a légi közlekedés várható növekedésével. Az utazóközönség minőségi szolgáltatást vár el. Ez az intézkedéscsomag biztonságosabbá, környezetbarátabbá és költséghatékonyabbá fogja tenni a repülőutakat. A repülőgépek a növekvő környezetvédelmi követelményekkel összhangban a lehető legrövidebb útvonalakon repülhetnek majd. Most először helyezik a légtérfelhasználók igényeit a rendszer középpontjába. A jogszabálycsomag nem érkezhetett volna jobbkor, mint most, amikor az ágazat a jelenlegi válság miatt nehézségekkel küzd.”
 
A csomag első pillére számos ponton javítja az egységes európai égboltról szóló eredeti jogszabálycsomagot (lásd az IP/01/1398-as sajtóközleményt), például a léginavigációs szolgáltatók esetében kötelező erejű teljesítménycélokat vezet be, a nemzeti hálózatok egymáshoz való közelítése érdekében európai hálózatkezelő funkciókat alakít ki, és – többek között egy megerősített együttműködési folyamatra, valamint a léginavigációs szolgáltatók funkcionális légtérblokkoknak nevezett további integrációjára alapozva – meghatározott időpontot ír elő a tagállamok számára a teljesítmény javítására.
A műszaki pillér a legkorszerűbb technológiák bevezetésére összpontosít. A SESAR program a légi közlekedés összes szereplőjét összefogja az új generációs, egész Európára kiterjedő légiforgalmi szolgáltatási rendszer kifejlesztése, validálása és üzembe állítása érdekében.

 A biztonsági pillér az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) felelősségi körének bővítését tartalmazza. Az Ügynökség biztosítaná a repülőterek üzemeltetésére, a légiforgalmi szolgáltatásra és a léginavigációs szolgálatra vonatkozó pontos, egységes és kötelező erejű szabályok kialakítását, illetve e szabályok tagállamok által történő végrehajtásának megfelelő ellenőrzését. Az EASA ezen új hatáskörei lehetővé teszik az Ügynökség számára az európai repülésbiztonság átfogóbb ellenőrzését, és garantálják, hogy a biztonságra vonatkozó közös szabályokat a felszállópályától kezdve a repülés minden szakaszában alkalmazzák.

Végül a repülőterek kapacitásnövelésére irányuló pillér a futópályák és repülőtéri létesítmények szűkösségével foglalkozik, mivel félő, hogy ezek hamarosan szűk keresztmetszetté válnak. A kezdeményezés a légiforgalmi szolgáltatásban bevezetett intézkedésekkel a légijármű-üzemeltetőknek adott repülőtéri résidők jobb összehangolására törekszik, illetve a repülőtereknek a légiközlekedési hálózatba való teljes körű integrálása céljából repülőtéri kapacitásfigyelő egységet tervez kialakítani.
Az új jogszabálycsomag az egységes európai égbolt lényegi kérdésének tekinti a környezetvédelmet: a fejlettebb légiforgalmi szolgáltatás célja a légi közlekedésből eredő, üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. A várakozások szerint repülőutanként 10%-os lehet a csökkenés, ami évenként tizenhat millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátásnak és a légtérfelhasználók számára évente 2,4 milliárd eurós költségmegtakarításnak felel meg. Ez lehetővé fogja tenni, hogy a légi közlekedés beilleszkedjen az európai kibocsátáskereskedelmi rendszerbe.
Tekintettel az emberi tényező léginavigációs szolgáltatások nyújtásában betöltött központi szerepére az európai intézmények nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kinyilvánítják együttműködési készségüket annak érdekében, hogy a személyzetet bevonják a légi közlekedési csomag végrehajtásába, garantálják a biztonságért felelős, bármely kategóriába tartozó személyzet magas szintű szakmai alkalmasságát és erősítsék az események jelentésére szolgáló rendszerekbe vetett bizalmat.
 
ec.europa.eu.
 

Lap tetejére